Ny utbildning med löfte om jobb ska locka tillbaka ingenjörer till Jönköping. Foto: SVT

Vill få ingenjörer att återvända till sin hembygd

Publicerad

Det är svårt för teknikföretag att hitta rätt kompetens. Därför går nu flera företag i Jönköping samman för att försöka locka hemvändare till regionen. 

Den gemensamma satsningen görs genom det nya programmet Tech Excellence Program som är en 18 månader lång utbildning som ska starta i januari nästa år. Bakom satsningen står teknikföretaget Semcom samt Husqvarna och Saab.  

– I samtal med Husqvarna och Saab insåg vi snabbt att vi har likadana utmaningar när det kommer till att hitta rätt kompetens. Genom att gå samman skapar vi nya och bättre förutsättningar för att locka experter inom digitalisering, robotisering och elektrifiering till Jönköping, säger Jenny Kongseryd, chef Semcon i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Löfte om jobb

Deltagarna får en anställning på Semcom med uppdrag på Husqvarna eller Saab. Efter avslutad utbildning kan deltagarna välja att stanna kvar på orten eller arbeta som konsulter.  

– Det här programmet blir en perfekt chans att prova på livet i Jönköping och samtidigt arbeta med uppdrag i teknikens framkant, säger Jenny Kongseryd. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.