Vill ha vildsvinskött på menyn i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Jönköping vill att skolorna i kommunen börjar servera vildsvinskött. Detta skulle främja en ökad jakt av djuren, menar partiet.

Under fredagen lämnades en motion in till kommunfullmäktige. Enligt kristdemokraterna krävs ett stort antal åtgärder för att få en hanterbar vildsvinsstam för att minska de skador som djuren ställer till med, både för lantbruket och i trafiken. Om vildsvinskött skulle inkluderas på menyn i skolorna skulle efterfrågan av köttet öka och därmed också jakten.

Kommunalrådet Andreas Sturesson och gruppledare Cecilia Hjort Attefall som skrivit under motionen, vill att barn- och utbildningsnämnden ges i uppdrag att inkludera vildsvinskött på menyn inom hela eller delar av grundskolan i Jönköpings kommun. Inköp och upphandling bör ske på ett sätt som inte ger negativa effekter för de lokala köttproducenterna.

Tidigare i veckan gav kommunstyrelsen i Sävsjö klartecken till att vid några tillfällen per år servera vildsvinskött på kommunens äldreboenden. Slutgiltigt beslut om medborgarförslaget kommer tas i fullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.