Foto: Sunday Christofer / SVT

Vill se studenter och pensionärer samsas i gamla stadshuset

Publicerad

Trygghetsboende för pensionärer kombinerat med studentboende. Så vill Socialdemokraterna göra om det gamla stadshuset i Huskvarna.

Det nya stadshuset i Huskvarna håller på att byggas och nu väcker Socialdemokraterna i Jönköpings kommun frågan om vad som ska hända med det gamla.

– Vi önskar att det ska bli ett generationsboende, säger Mona Forsberg (S) kommunalråd. Man måste tänka utanför boxen lite. Vi tror att den här kombinationen skulle vara en bra mix.

Generationsboendet skulle innebära att äldre och studenter samsas på olika våningar i byggnaden men med vissa gemensamma utrymmen.

– Det är ju bostadsbrist och samtidigt efterfrågar allt fler äldre ett trygghetsboende. Och i Huskvarna centrum finns redan flera äldreboenden och vi behöver blanda åldrarna lite mer. Dessutom vill vi sprida ut studenterna även utanför campus, säger Mona Forsberg.

Men kan det inte bli en stökig miljö för de gamla?

– Studenterna och de gamla ska bo på olika våningsplan så jag tror inte att det kommer att vara ett problem.

Hur många lägenheter eller vad ombyggnaden skulle kosta vet man inte i dagsläget.

– Men vi räknar i så fall med att kunna nyttja bidrag från regeringens bostadssatsning till ombyggnad, säger Mona Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.