Foto: SVT

Vill stoppa olämpliga att få jobb inom socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Tranås har röstat ja till att begära utdrag ur belastningsregistret för samtliga som anställs inom socialtjänsten. Syftet är att hindra olämpliga personer från att få anställning.

Motionen kom från Moderaterna och omröstningen i kommunstyrelsen slutade 7-4 och därmed godkändes motionen. Nu kommer frågan att avgöras i kommunfullmäktige.

Som det ser ut i Tranås kommun idag är det bara det bara för vissa tjänster som en kontroll av belastningsregistret görs, nämligen de som är lagstadgade eller där verksamhet bedrivs i medborgarens hem. Så är det även i till exempel Jönköping och Nässjö.

Men nu överväger kommunen alltså att begära ett utdrag för samtliga tjänster inom socialtjänsten, även praktikplatser.

– Vi har det inom skolans värld så varför inte ha det i den sociala världen också, säger Anders Wilander (M) kommunalråd.

Har varit incidenter

Men det finns komplikationer menar han.

– Till exempel när det kommer till att snabbt hitta vikarier. Ett utdrag från belastningsregistret kan ta ett par veckor innan man får.

Hur ska ni lösa det?

– Man får utgå ifrån att det finns en vikariepool som redan är kontrollerad.

Enligt Anders Wilander har det de senaste åren varit ett par incidenter som kan ha lett fram till motionen. Bland annat har personal stulit mediciner och i ett fall försvann det pengar och smycken från någons hem.

Kan det bli så att det här införs inom andra verksamheter i kommunen?

– Det finns inga andra områden där man så påtagligt är hemma hos någon. Och det är som sagt inte okomplicerat det här, men det är något vi vill testa, säger Anders Wilander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer