Det finns tre orsaker till att marken sviktar och gatan börjat spricka: branta slänter, högt vattentryck och tunga maskiner kört på gatan. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Villagata riskerar att rasa i Norrahammar

Uppdaterad
Publicerad

Gröna stigen i Norrahammar stängs av efter att gatan har börjat spricka. Tekniska kontoret bedömer att det finns en förhöjd risk för att gatan rasar och stoppar därför omedelbart motordriven fordonstrafik på gatan.

– Det är inte fara för liv eller egendom nu, men vi vill undvika att hamna i det läget, säger Thomas Bergholm, teknisk direktör på Jönköping kommun till SVT Nyheter Jönköping.

Nu genomför tekniska kontoret manuella mätningar av eventuella markrörelser och inom en vecka ska det komma upp fast digital mätutrustning. Det ska, enligt Thomas Bergholm, inte vara någon fara att promenera eller cykla på gatan.

– Det handlar om en sträcka på 75 meter och berör tre fastighetsägare som nu inte får åka bil till eller från sina hem, säger Thomas Bergholm.

Rasrisken är såpass stor att kommunen avråder fastighetsägarna utmed gatan att göra några som helst grävningsarbeten i sina trädgårdar. De boende ska också vara försiktiga med bevattning och de uppmanas att vara uppmärksamma på eventuella rörelser i marken.

– Det är redan ett naturligt högt grundvattentryck i området och vatten i marken försämrar bärigheten, säger Thomas Bergholm.

Det finns tre orsaker till att marken sviktar och gatan börjat spricka: väldigt branta slänter, relativt högt vattentryck i marken och att det genomförts arbeten med tunga maskiner. Problemet med sättningar i gatan har funnits en tid, men situationen har förvärrats av tunga maskiner som kört på gatan i samband med en skogsavverkning i våras.

Jönköpings kommun fortsätter nu med hjälp av geotekniska experter att bedöma situationen och planera för vilka åtgärder som är bäst.

– Vi kan inte säga nu när man kan få köra bil på gatan igen, säger Thomas Bergholm.

För villaägarna blir det lite förändringar. Under fredagen började kommunens personal sätta upp brevlådor på ny plats, eftersom brevbärarna förstås inte heller får köra in. Sophämtning kommer heller inte att kunna ske vid fastigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.