Åklagare utfärdar villkorlig dom för barnvakter som orsakade litet barns död

Uppdaterad
Publicerad

I december 2020 dog ett litet barn på småländska höglandet av värmeslag efter att ha lämnats ensam att sova i en spjälsäng i en friggebod. Barnvakterna hade satt på ett väggfast element och en kupévärmare i stugan, vilket gjorde att temperaturen steg till en farlig nivå.

Barnet, som lämnats utan ordentlig tillsyn under natten, avled till följd av värmeslag. Enligt strafföreläggandet hade barnvakterna, som är två vuxna personer, en garantställning och ansvar för barnet.

Enligt åklagaren ska barnvakterna endast ha tittat till barnet vid några tillfällen genom att dels lyssna utanför friggeboden och dels titta in genom ett fönster.

– Barnvakternas oaktsamhet har bestått i att de brustit i den tillsyn av barnet som ålegat dem. Jag har utifrån omständigheterna bedömt att det varit fråga om straffbar oaktsamhet, säger kammaråklagare David Larsson till SVT.

Inte haft uppsåt

Barnvakterna har nu fått ett strafföreläggande för vållande till annans död för att tillsammans och i samförstånd av oaktsamhet ha orsakat barnets död. Påföljden blir villkorlig dom. Händelsen bedöms inte ha skett med uppsåt.

Barnvakterna har under torsdagen accepterat strafföreläggandet vilket innebär att ärendet inte kommer att gå till rättegång. De skadeståndsanspråk som lagts fram har också accepterats och barnvakterna kommer betala skadestånd på drygt 250 000 kronor till det avlidna barnets familj.

SVT Nyheter Jönköping uppgav först felaktigt att barnvakterna dömts vid tingsrätten. Den rätta juridiska termen är att de fått ett strafföreläggande och det utfärdas av åklagare. Ett accepterat strafföreläggande har samma verkan som en dom, men utan rättegång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer