Mycket talar nuför att det kommer att bli ett nej till en vindkraftspark i Skärstad. Det efter omröstning i kommunstyrelsen i Jönköping idag. Foto: TT/Arkiv

Vindkraftsatsning i Skärstad kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad
Planerna på elva vindkraftsverk vid Skärstad utanför Huskvarna kan komma att stoppas. Efter protester från boende sa en majoritet i Jönköpings kommunstyrelse på tisdagen nej till projektet. Bara centern och vänstern röstade för.

Det har blåst snåla vindar kring företaget Hallösas ansökan om att få uppföra elva vindkraftsverk vid Lyckås i Skärstadalen. Eter protester från boende i trakten är nu en majoritet av de politiska partierna beredda att säga nej.

2011 sa fullmäktige ja till ett förslag på fjorton verk på 180 meter, men företaget har därefter önskat att bygga högre verk för att få ut bättre effekt ser de planerna ut att gå i stöpet.

200 meter höga

I den nya ansökan ville Hallösa sätta upp elva verk på 220 meter. Efter protesterna har bolaget sänkt höjden något till 200 meter, men det är ändå ett alltför stort ingrepp i landskapet, enligt en majoritet i kommunstyrelsen. Bara vänsterpartiet och centerpartiet röstade därför ja.

– Vi hyser stor respekt för oron, men den sammanvägda bedömningen av samhällsnyttan väger över för oss, eftersom det egentligen handlar om utmärkta förhållanden för vindkraft, säger Ann-Marie Nilsson (c).

Frågan ska slutligt behandlas av kommunfullmäktige, men om inget av partierna svänger i frågan så lär det innebära ett nej till planerna på 200 meter höga verk.

Det finns dock i så fall en möjlighet för företaget att istället gå vidare med det gamla tillstånd som beslutades 2011, med den lägre höjden. En majoritet i kommunstyrelsen sa också ja till att förlänga det tidigare tillståndet.

Så här sade några skärstadbor vid ett tidigare möte med kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppemot 300 personer kom till informationsmötet under måndagskvällen. Foto: Linda Mathillas/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer