Foto: Eva Unosson/SVT

Virvelvind blåste omkull byggnad

Uppdaterad
Publicerad

En maskinhall i Tenhult förstördes av en virvelvind under tisdagseftermiddagen.

– Byggnaden for upp i luften inklusive betongfundament, och lantbruksmaskiner vältes, säger Anna-Lena Skaar.

Anna-Lena Skaar berättar att hon satt inne och åt när det plötsligt började blåsa kraftigt. När hon gick ut möttes hon av förödelsen.

– Det var våldsamma krafter, säger Anna-Lena Skaar.

– Halva byggnaden fungerar som ligghall för våra hästar. Det var tur att de inte var inne.

Ingen tromb

SVT:s meteorolog Per Stenborg säger att det inte kan vara en tromb om det inte varit åsk- eller skurmoln, vilket det inte var i Tenhult när byggnaden förstördes.

– Det kan vara en stoftvirvel. Det är ett  typiskt väderfenomen på våren och försommaren, säger Per Stenborg.

Vid soligt väder under våren och försommaren kan stoftvirvlar uppstå över kraftigt soluppvärmd mark. Den heta och därför lätta luften ger sig av uppåt och i denna uppåtgående luftström bildas ibland virvlar, som börjar vid markytan och sedan arbetar sig uppåt till några tiotals meters höjd.

– De kan bli ganska kraftiga, berättar Per Stenborg.

Fakta: Stoftvirvlar

Oftast är stoftvirvlarna små och beskedliga men de kan ibland bli kraftigare, uppåt 50 meter höga och 25 meter breda, och nå stormstyrka, 25 m/s, varvid de kan skada hus och fälla enstaka träd. Speciellt starka tycks de bli om det är så gott som vindstilla i övrigt.

Stoftvirvlar är inte direkt ovanliga i vårt land, men vanligast är de i ökentrakter, där de rör upp sand och stoft, därav den engelska beteckningen ”dust devil”. Stoftvirveln kan rotera åt vilket håll som helst och kallas i folkmun ibland även landdjävul.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.