Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här låter de olika larmsignalerna. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

VMA-larm ljöd i Bankeryd – ingen vet varför

Uppdaterad
Publicerad
Sent på måndagskvällen började ”Hesa Fredrik” tjuta i Bankeryd. Varför det viktiga meddelandet till allmänheten (VMA) gick ut är oklart.

Polisen, SOS och räddningstjänsten fick under kvällen in en stor mängd samtal från oroliga boende i området.

– Jag fick samtal från olika håll att det lät något och att det lät något otroligt. Så mycket riktigt har det gått ut en signal där, säger Richard Lindqvist, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

Felsökandet fortsätter

En tekniker skickades ut under natten för att felsöka och se till att det inte gick ut fler signaler. Felsökandet fortsätter under tisdagen.

VMA-larmet används vid olyckor eller allvarliga situationer för att varna allmänheten vid till exempel en stor brand. Det kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

Signalen i Bankeryd ljöd endast vid ett tillfälle, enligt räddningstjänsten. Däremot råder olika uppgifter om hur många signaler som gick ut.

I juli 2017 ljöd ”Hesa Fredrik” av misstag i Stockholm. Mänskliga faktorn låg bakom signalen den gången. SOS, Polisens och MSB:s sajter gick ner när människor försökte söka information. SOS Alarm tog på sig ansvaret för misstaget och flera myndigheter pudlade över hur de hanterat händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer