Kian Anderson är gruppledare för Westbopartiet. Enligt honom har det varit svårt att samarbeta med Alliansen i Gislaveds kommun. Foto: SVT/Kristin Renulf

Westbopartiet avslutar samarbetet med Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Westbopartiet, som kom in i Gislaveds kommunfullmäktige i september 2018, avslutar nu sitt samarbete med Alliansen. Anledningen är flera brister i samarbetet.

Det politiska samarbetet mellan Alliansen och Westbopartiet har avslutats på Westbopartiets initiativ under gårdagskvällen efter ett extrainsatt gruppmöte.

Kian Andersson, gruppledare för Westbopartiet säger den är en kombination av starka ledare inom Alliansen och bristen på transparens, kommunikation och förhandlingar som är anledningen till att de väljer att avsluta samarbetet. Han menar att de gjort otaliga försök att få till stånd en förändring men att ingenting har hänt.

– Nu var det färdigt. Vi har fått löften om att det ska bli bättre, att det ska bli lunchmöten med oss och det ena och det andra. Men tyvärr har det inte kommit dithän.

Westbopartiet kommer framöver att rösta på egna eller andra partiers förslag i fullmäktige, som de anser är mest ekonomiskt gynnsamma för kommuninvånarna.

– Vi är öppna för förslag från SD, S , alla, säger Kian Andersson.

Men är det inte risk att det blir svårare för er att få igenom er politik nu?

– Det kan inte bli svårare än det har varit, det är mitt korta svar.

Alliansen ska styra

Företrädare för Alliansen meddelar till SVT Nyheter att de kommer fortsätta att styra kommunen. De menar också att Westbopartiets beslut inte kommer att påverka kommunens politik. Även om Alliansen nu styr i minoritet.

– Vi måste hitta stöd hos andra partier men samtidigt är det också mycket som redan är beslutat som pågår i processer och i många frågor är vi faktiskt överens, säger Carina Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Hur har samarbetet med Westbopartiet fungerat anser du?

– Det är klart att alla har olika hjärtefrågor, men vi har tillsammans tagit fram ett program och vi har också stöttat förslag från Westbopartiet. Men jag kan konstatera att de inte vill samarbeta i fortsättning och det är tråkigt.

Alliansen pekar inte på någon särskild anledning till varför samarbetet mellan partierna upphört.

Westbopartiet fick 8,1 procent av rösterna i Gislaveds kommun i valet 2018. Vid samma tidpunkt inleddes ett samverkansavtal mellan Alliansen och Westbopartiet, en samverkan som nu alltså avslutats, vilket också innebär att de politiska förutsättningarna blir annorlunda i Gislaved.

I klippet nedan får du reda på hur Alliansen tog makten i Gislaveds kommun med hjälp av Westbopartiet vid valet år 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.