Alf Svensson: Jag är bekymrad över samhällsklimatet

Uppdaterad
Publicerad

Alf Svensson är inte längre engagerad i Kristdemokraterna, men han har inte släppt taget om samhällsdebatten. Och han har svårt att inte lägga sig i. Det berättar han i en intervju med SVT Nyheter Jönköping.

Alf Svensson har svenskt rekord i att vara partiledare. Nästan 31 år satt han på posten för Kristdemokraterna och avslutade den politiska karriären som EU-parlamentariker. Det har satt sina spår.

– Politiken följer jag med intresse från morgon till kväll. Jag försöker att inte lägga mig i och lägger i regel band på mig, men inte alltid kanske, ler Alf Svensson, som fyllt 78 år.

Just nu är det språket och samhällsklimatet som engagerar, inte minst efter valrörelsen i USA.

– Det har varit en hemsk ton. Det har varit sorgligt att höra och se Trump gå an. Att sakpolitiken i stort sett inte spelat någon roll, det har varit förföljelse av personer och smutskastning, och man presenterar ett beteendemönster hos ledarna som är groteskt.

Hårdare jargong

Alf Svensson är orolig för hur det påverkar demokratin och synen på politiker.

– Kan man inte utgå från att det som politikerna säger eller skriver är ärligt – utan medvetet lögnaktigt – då har man en rutten demokrati. Respekten för politiker måste ju gå ner under noll, menar han.

Vikten av att värna språkbruket är högst aktuellt även här hemma. Alf Svensson ogillar den hårda jargong som sprider sig i samhället. Som gammal lärare värnar han inte minst om skolan och menar att det behövs fler som säger ifrån.

– Vänjer sig man vid ett tufft hårt språkbruk så formar det ens personlighet. Och när våra politiker också kastar ur sig fräna, fräcka, ociviliserade ordramsor så är det klart att något har gått snett.

Borde vara stolta

Det hårdare samhällsklimatet ser han också i Sveriges flyktingpolitik. Han är kritisk till gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd.

Där har Alf Svensson gått emot sitt eget parti och menar att det är viktigt att fortsätta stå upp för de kristna värderingarna.

– Vi är det land i Europa som tagit emot flest flyktingar – bra – det ska vi vara stolta över! Men vi presenterar det som om folk ska tycka synd om oss. Vi håller på att skapa ett  ”vi och dom samhälle” och det gör vi egentligen medvetet. Jag hör inte politiker prata om vad vi ska göra för att rädda dem som bombas sönder och samman, de som har ett alternativ söka hjälp eller dö.

Möta väljarna

I ett samhälle där allt går fortare och fortare manar han till eftertanke när det gäller det glapp som finns mellan politiker och väljare.

– Man måste ta sig tid till att möta väljarna och inte tro att man löser allt via sociala medier. De korta snuttarna räcker inte, eftersom i regel finns en följdfråga ett resonemang eller en missuppfattning som man måste ta sig tid att reda ut.

Alf Svensson lever ett aktivt pensionärsliv med villan i Gränna som bas. Förutom att följa samhällsdebatten, så är böcker och barnbarnen två favoritsysselsättningar. Tillsammans med frun Sonja jobbar han också med en biståndsorganisation som förbättrar livet för barn i södra Afrika och de samlar också in pengar till cancerforskning.

Saknar du politiken idag?

– Ja, jag saknar politiken, det gör jag. Inte minst saknar jag umgänget i Bryssel. Att sitta utrikesutskottet i Europaparlamentet och höra debatten, det är uppfriskande för hjärnan, säger Alf Svensson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.