Andreas Carlson (KD), ledamot i justitieutskottet var med och tog initiativ till det extrainsatta mötet där inrikesminister Anders Ygeman frågas ut om IT-skandalen. Foto: Riksdagen/TT

Ygeman frågas ut i justitieutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman kommer under tisdagen att frågas ut om turerna kring Transportstyrelsen och den outsourcade it-verksamheten under ett extrainsatt möte med justitieutskottet.

– Det är en väldigt, väldigt allvarlig situation, inte bara för regeringen utan för Sverige, säger Andreas Carlson (KD), Mullsjö, ledamot i justitieutskottet och som varit med och tagit initiativ till det extrainsatta mötet.

Riksdagsledamöterna har i princip sommarledigt, men IT-skandalen inom Transportstyrelsen föranleder en febril verksamhet i flera utskott just nu.

– Frågor som behöver redas ut är till hur har Anders Ygeman som minister agerat när han har fått informationen och varför det har dröjt så lång tid innan regeringen har vidtagit åtgärder, säger Andreas Carlson.

IT-skandalen

Ett år emellan

Anders Ygeman har sagt att han fick vetskap om bristerna i samband med säkerhetspolisen förundersökning som inleddes i början av 2016. Det verkar därför som om Ygeman kände till det ett år innan infrastrukturminister Anna Johansson, som står fast vid att hon inte visste något förrän i år.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

– Hur kan det komma sig att han har haft information som inte den ansvariga ministern har haft, undrar  Andreas Carlson.

Det extrainsatta mötet med justitieutskottet kommer att hållas klockan 14.30 under tisdagen. Till mötet är också SÄPO inbjudet för att ge sin version av vad som hänt.

”En soppa”

– Det är ju en soppa av olika frågor som behöver redas ut, säger Andreas Carlson. 

Kan statsråden Anders Ygeman och Anna Johansson sitta kvar?

– Vi utesluter inte misstroendeförklaringar mot enskilda statsråd och här behöver redas ut vad som har skett. Vi har föreslagit att man skulle ha en kriskommission och vi har också en ledamot som har anmält både statsministern och enskilda statsråd till konstitutionsutskottet, säger Andreas Carlson.

– Så det här är en fråga som är mycket allvarlig och vi utesluter som sagt inte misstroendeförklaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet