Foto: SVT

Yrkesutbildning till badmästare startar i länet

Uppdaterad
Publicerad

I augusti startar en yrkesutbildning till badmästare i Jönköpings län. Gymnasieutbildningen är på 42 veckor, har tio platser och är den första i sitt slag i landet.

Bakgrunden till utbildningen är att badhusen runt om i länet har svårt att få tag i personal.

– Därför hörde de av sig till oss och undrade om vi inte kunde ta fram en utbildning, så det gjorde vi, säger Martin Sivers, rektor för vuxenutbildningsenheten i Jönköping.

Lärlingsutbildning

Utbildningen är en så kallad lärlingsutbildning och 70 procent av utbildningen kommer att ske ute på badhusen i länet.

– Läraren kommer att ha en tät kontakt med en handledare ute på arbetsplatsen. Olika moment i utbildningen kommer att göras där och lärarna kommer att åka ut ofta och göra en bedömning även på det sättet, säger Marie Jilderstedt, verksamhetschef på Moa Lärcentrum.

Inget stort söktryck

Men precis som för många yrkesutbildningar just nu har söktrycket inte varit så stort. Ansökningstiden förlängdes till den 1 juli och strax före att den gick ut hade 12 ansökningar kommit in till de tio platserna.

– Det är en god arbetsmarknad i dag och folk får jobb även utbildning. Då är det svårt att konkurrera med en utbildning där du måste ta studielån. Det ligger oss lite i fatet, säger Martin Sivers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.