Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På det nedlagda äldreboendet Västerhäll i Tenhult finns plats för 150 flyktingar. Foto: Fredrik Weibull / SVT

Ytterligare evakueringsboenden planeras

Uppdaterad
Publicerad

I fredags eftermiddag kom de första flyktingarna till det nedlagda äldreboendet Västerhäll i Tenhult. Men trots att bara ett femtontal kommit så planerar kommunen redan att öppna upp ytterligare ett par boenden de närmsta veckorna.

– Det handlar bland annat om Bruksborgs gamla lokaler i Norrahammar, säger Stein-Erik Norderhaug, som är områdeschef på socialtjänsten i Jönköping.
Även Kålgårdshallen i centrala Jönköping Jönköping är aktuell.

På Västerhäll i Tenhult bor nu ett femtontal flyktingar. Beroende på hur familjekonstellationerna ser ut så kan upp emot 150 personer få plats här.

För Jönköpings kommun, liksom alla andra kommuner, pågår nu arbetet med att inte bara skapa tak över huvudet, utan också lite längre planering. Barn ska gå i skolan och vuxna ska komma i arbete.

En handfull barn

En samordningsgrupp med alla kommunens förvaltningar, under räddningstjänstens ledning, går igenom de olika delarna för hur mottagandet ska göras på bästa sätt.

Hittills har bara en handfull barn registrerats hos kommunen, och nu pågår förberedelserna för att de ska tas emot i skolan.

– Vi har bland annat en elev som vi tror ska kunna gå på den internationella programmet. Målet är att alla ska kunna erbjudas en plats inom en månad, säger Göran Isberg, utbildningsdirektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet