Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från och med måndag kan de som kör genom centrala Jönköping, räkna med längre körtid då två körfält på Odengatan stängs av till förmån för bussarna. Och arbetet kommer ta tid – se mer i klippet ovan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ytterligare VA-projekt på Slottsgatan – all trafik leds om till Odengatan

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk för långa köer på Odengatan i Jönköping från och med måndag när ett av körfälten åt varje håll görs om till tillfälliga bussfiler. Orsaken är att bussarna måste flyttas från Slottsgatan intill som stängs av fram till nästa sommar på grund av ett stort VA-arbete.

Att ta sig genom Jönköping med bil vid rusningstid kan vara tålamodskrävande. Risken är stor att det nu kommer att bli ännu trängre då Odengatan går från att vara en tvåfilig väg till att bli enfilig.
– Framkomligheten kommer att påverkas och det är ett lämpligt tillfälle att ha lite mer marginal och planera sin körning, säger Mikael Enarsson som är verksamhetschef Trafik på Stadsbyggnadskontoret.

Tror att bussarna kommer hålla tiden

David Lundberg är trafikutvecklare på Jönköpings Länstrafik och säger att JLT tror att bussarna fortsatt kommer hålla tidtabellerna.

– Det beror såklart på vilken tid på dygnet, men i det stora hela tror vi att det kommer gå bra.

Mikael Enarsson, verksamhetschef Trafik på Stadsbyggnadskontoret och David Lundberg, trafikutvecklare Jönköpings Länstrafik ser över de tillfälliga busshållplatserna.

Svårframkomligt under rusningstrafik

Mikael Enarsson menar på att VA-arbetet är nödvändigt för stadens utveckling.

– Precis som att du bygger om hemma så måste även stan underhållas.

Arbetet beräknas pågå fram mot nästa sommar.

I klippet ovan hör du bland annat Mikael Enarsson om hur han hoppas det ska fungera i trafiken vid rusningstid.

  • Hållplats Stadsbiblioteket kommer vara helt avstängd, resenärer hänvisas till Östra Centrum eller Östra Torgets tillfälliga hållplats på Odengatan
  • Hållplats Östra Torget kommer flyttas ut till Odengatan
  • Hållplats Cigarren kommer flyttas till Tullportsgatan
  • Linje 3, 11, 17 och 112 kommer stanna vid hållplats Knektaparken

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer