Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zarah Brinck delammar sitt barn Joel. I klippet berättar hon om varför hon tillmatar med ersättning trots att hon ammar. Foto: Ebba Öberg/SVT

Zarah kombinerar amning med ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Fler ammande kvinnor väljer att kombinera amning med ersättning. Zarah Brinck i Sandhem är en av dem.

– I största möjliga mån ammar jag, men jag märker att han inte blir nöjd, säger hon.

Zarah Brincks son Joel föddes för tidigt. De hamnade på neonatalavdelning, avdelningen för för tidigt födda, och pojken fick sondmatas.

– Vi fick hjälp med en pump för att komma igång med amningen. Samtidigt som han sondmatades så började jag lägga till bröstet och så småningom ammade han själv, säger Zarah Brinck.

Nu är Joel fyra månader och får oftast en till två flaskor med ersättning per dag, eftersom Zarah Brinck upplever att han inte blir helt mätt på hennes mjölk. Dessutom kan båda föräldrarna vara del av matningen av sonen.

Vill lyfta problemet

Zarah Brinck upplever att det är ganska vanligt att bröstmjölken inte räcker till. Hon vill att man ska prata mer om det för att minska skammen kring delamning och i stället fokusera på den bröstmjölk hon faktiskt kan ge sitt barn.

– Det funkar inte för alla och det funkar inte hela tiden. Man pratar inte så mycket om det. Man hör ofta att antingen funkar det inte alls eller så funkar det helt. Men det här mittemellan, att det funkar typ jämt, det hör man inte så mycket av.

I klippet berättar Zarah Brinck hur hon ser på att delamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.