Nytt lexikon med 1 000 historiska kvinnor Foto: SVT

1 000 historiska kvinnor i nytt lexikon

Uppdaterad
Publicerad

I dag, på internationella kvinnodagen, släpptes ett internetbaserat kvinnolexikon. Nästan 400 personer har bidragit med artiklar och bland dem finns tre forskare från Luleå Tekniska Universitet. Vi träffade två av dem i dag.

Lexikonet består av 1 000 artiklar om kvinnor i svensk historia. Bland de mest kända finns politikern och fredspristagaren Alva Myrdal och den helgonförklarade Heliga Birgitta.

– Man synliggör kvinnor som gjort stora gärningar, säger Josefin Rönnbäck, lektor i historia vid LTU.

– Det finns många. Både författare, filosofer, vetenskapsmän och medicinare. Så en förhoppning är att det här ska ge dem en rättvis plats i historieböckerna, säger Caroline Graeske, biträdande professor i svenska med didaktisk inriktning.

”Hon är tämligen okänd”

Men forskarna från Luleå har skrivit om betydligt mindre kända kvinnor. Josefin Rönnbäck valde Gerda Planting Gyllenbåga, rösträttskämpe från Husqvarna.

– Jag valde henne just för att hon är tämligen okänd för oss i dag. Fick höra talas om henne men när jag försökte googla på henne så fanns hon inte.

Caroline Graeskes val blev Stina Aronsson, författare och oäkta dotter till Norrbottens förste biskop.

– Hon var en av 40-talets stora och har skildrat kvinnor, framförallt i Norrbotten. Hon har också inspirerat bland annat Sara Lidman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer