Ungefär 1 500 norrbottningar kommer erbjudas en extra dos vaccin mot covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

1 500 norrbottningar erbjuds extra vaccindos

Publicerad

En extra dos vaccin mot covid-19 rekommenderas till personer med ett allvarligt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling av en sjukdom. Nu meddelar region Norrbotten att ungefär 1 500 länsbor kommer bli kontaktade av vården för att boka vaccinering själva via telefon.

Efter en individuell bedömning av behandlande läkare kommer patienter med kraftigt nedsatt immunförsvar erbjudas en extra dos vaccin mot covid-19. Detta gäller från den 1 september och rekommendationen gäller personer som är 18 år och äldre.

– För de som på grund av sjukdom eller pågående behandling har nedsatt immunförsvar blir inte skyddet med vaccination lika effektivt. Därför är det viktigt att dessa får en möjlighet till en extra dos vaccin mot covid-19, säger regionens vaccinationssamordnare Pia Näsvall.

Coronaviruset i Norrbotten

Blir kontaktade – men bokar själva

I första skedet kommer berörda personer bli kontakade.

– De allra flesta av de som behöver en extra dos vaccin kommer att kontaktas av behandlande mottagning eller läkare inom ett par veckor och kan sedan själva boka tid för vaccination via telefon, säger Pia Näsvall. 

Aktuella patientgrupper:

  • Genomgången organtransplantation med pågående medicinering med immunnedsättande läkemedel, oavsett tid efter transplantation.
  • Genomgången stamcellstransplantation med stamceller från en donator de senaste 3 åren, eller med en pågående graft versus host- sjukdom (GvH, en transplantat- mot värden- reaktion) som kräver immunhämmande behandling.
  • Patienter med ett kraftigt nedsatt immunförsvar som genomgått CAR T-cells behandling (en typ av cancerbehandling).
  • Primär allvarlig immundefekt.
  • Aktuell eller nyligen genomgången immunnedsättande behandling för en cancersjukdom, med kvarvarande allvarlig påverkan på immunförsvaret.
  • Aktuell pågående behandling som nedsätter immunsvaret kraftigt, t.ex. vid autoimmuna sjukdomar.
  • Patienter som genomgår dialysbehandling och patienter med kronisk njursjukdom stadium 5.
  • Avancerad hiv.
  • Individer som utifrån patientansvarig specialistläkare bedöms ha en allvarlig påverkan på immunförsvaret och som inte omfattas ovan.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet