• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du artisten Hurula berätta vad Rubus Arcticus betyder för honom. Foto: Kateryna Yemets/SVT

100 000 kronor var – Hurula en av fyra Rubus Arcticus-vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kulturskapare från olika skrån – nu är årets Rubus Arcticus-stipendiater avslöjade. Musikern Hurula är en av vinnarna som får dela på 400 000 kronor.

Rubus Arcticus är ett landets största kulturstipendier och delas ut till personer med anknytning eller verksamhet i Norrbotten.

Totalt 99 kulturarbetare ansökte om stipendiet och nu har en jury utsett fyra vinnare.

– Tack så himla mycket. Jag blir lite tagen av hela grejen, sa Robert Hurula när han tog emot priset under tisdagens regionfullmäktige.

Augustprisad författare

Övriga tre som premieras är konstnären Linn Lindström, Augustprisade författaren Magnus Västerbro samt dansaren och koreografen Liv Aira från Jokkmokk.

– Tusen tack, jag hoppas vi ses i scenkonstvärlden, sa Liv Aira som medverkade via videolänk.

Stenberg årets idrottare

Utöver Rubus Arcitcus delades ytterligare tre stipendium ut.

Luleågymnasten Marcus Stenberg tilldelades idrottstipendiet (50 000 kronor) och idrottsledarstipendiet på 30 000 kronor gick till Carola Karlsson för sina insatser i Bergnäsets AIK.

Weglin fick hederspriset

Konstnären Brita Weglin fick heders- och förtjänststipendiet för sin mångåriga och värdefulla insats för kulturlivet i Norrbotten.

– Det var främst inom grafiken jag var framgångsrik och jag fick själv Rubus Arcticus 1998. Det var hedrande då och det känns än mer hedrande att bli uppmärksammad 25 år senare, sa Weglin som fick 50 000 kronor.

Carola Karlsson, Magnus Västerbro, Brita Weglin, Marcus Stenberg, Linn Lindström, Robert Hurula och Liv Aira. Foto: Michael Törnkvist och privat

Det här är Rubus Arcticus

  • Rubus Arcticus är ett av Sveriges största kulturstipendier. Det delas ut till någon som är mitt i sin konstnärliga gärning och vill utvecklas.
  • Stipendiet om totalt 400 000 kronor fördelas varje år på fyra stipendiater med verksamhet eller anknytning till Norrbotten.
  • Syftet är att premiera professionella kulturskapare inom dans, bild- och formkonst, film, foto, litteratur, musik, teater samt övriga konstnärliga uttryck.
  • Stipendiet söks personligen och bedöms av en jury från länets kulturliv.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.