1300 gymnasieelever besökte F21 Foto: SVT

Över tusen gymnasieelever på besök hos F21

Uppdaterad
Publicerad

I veckan anordnas ”Skolans dag” på F21 i Luleå. En chans för förbanden i norrbotten att informera om sin verksamhet efter regeringens beslut om att ta upp värnplikt igen efter att den legat i dvala sedan 2010.

För många ungdomar är den första kontakten med försvarsmakten ett brev med frågor inför mönstringen. Lina Hässelbäck som går på Björknäsgymnasiet i Boden var en av 1300 elever som besökte F21.

– Jag var väldigt ointresserad innan det blev obligatoriskt att fylla i mönstringsblanketten, nu är man lite mer påläst och då verkar det faktiskt ganska intressant, säger hon.

Lina Hässelbäck, Boden. Foto: SVT

Lite information från skolans sida

William Nyberg från Luleå passade på att kolla närmare på ett JAS-plan, han tycker att möjligheten att göra värnplikten kan vara intressant.

– Men det är inte så jättemycket information från skolans sida, säger han.

William Nyberg, Luleå. Foto: SVT

Informationsdagen kom till efter att skolorna själva efterlyste kunskap och information till gymnasieleverna.

– Skolorna känner att dom har ett stort behov av det. Dels att studieyrkesvägledarna ska kunna ge bra svar till eleverna, men också att det är en del i samhällskunskapen, det säger Åsa Larsson, som är rektryteringskordinator på F21 och den som organiserat informationsdagarna.

Unga behöver förberedas

Sveriges Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) var på plats under onsdagen och hon anser att många ungdomar behöver förberedas inför värnplikten:

– Jag tror att många unga inte känner till att det är plikt eller att försvarsmakten är något som vi i Sverige har för att värna vår demokrati och mänskliga rättigheter, och att det finns väldigt många meningsfulla upppgifter man kan göra inom försvarsmakten, säger Anna Ekström (S).

Anna Ekström (S), Gymnasie- och kunskapslyftsminister. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.