Bilder från olycksplatsen och den elektroniska hastighetsregulatorn som hade bruten förslutning. Foto: Polisens förundersökning

16-åring i Norrbotten körde av vägen med A-traktor – i 170 km/h

Uppdaterad
Publicerad

En 16-åring pressade en A-traktor till 170 kilometer i timmen när han tappade kontrollen över fordonet. Färden slutade i diket och en medpassagerare ådrog sig skador i huvudet samt blödningar i lungan. Nu åtalas föraren för tre brott.

Det var i mitten av november förra året som olyckan inträffade längs E45 i Norrbottens inland.

Fordonet, en personbil ombyggd till A-traktor, framfördes på vinterväglag och resan fick ett abrupt slut när föraren förlorade kontrollen och voltade ner i diket.

Flög ut genom bakrutan

Förutom 16-årige föraren, som är hemmahörande i Norrbottens inland, befann sig ytterligare tre ungdomar i A-traktorn.

En av medpassagerarna ska ha flugit ut ur bakrutan i samband med olyckan och fördes till sjukhus för vård med ambulanshelikopter. Personen ådrog sig skador i huvudet samt blödningar i lungan.

Åtalade förnekar brott

16-åringen åtalas nu för tre brott: Vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och olovlig körning. Men den tilltalade förnekar brott – detta eftersom han har ändrat sin historia efter olyckan.

I ett senare förhör med polisen berättar 16-åringen att han inte körde vid olyckstillfället, men tog på sig körningen eftersom den faktiska föraren saknade körkort.

Samtliga medpassagerare uppger dock i sina förhör att det var 16-åringen som körde.

Teknisk bevisning av A-traktorn

I bevisningen finns det bland annat vittnesmål och tekniska undersökningar av fordonet. Bland annat hade plåtlådan, innehållande elektroniska hastighetsregulatorn, bruten förslutning och locket hölls på plats av ett buntband – vilket innebär att den lätt kan manipuleras.

”När man kommer åt regulatorn kan man med ett enkelt knapptryck ställa om hastighetsbegränsningen i regulatorn vilket medför att hastighetsbegränsningen uteblir vid 30 km/h”, står det i polisens förundersökning.

Förhandlingarna kommer att äga rum i Gällivare tingsrätt och väntas ta 3 till 4 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.