Persontrafik på Haparandabanan 2018

Publicerad

Nästan 18 miljoner kronor av EU-pengar satsas på att få i gång persontrafik på Haparandabanan mellan Boden och Haparanda. Trafiken ska komma i gång 2018.

Det är Regionalfonden som har beslutat att stötta Kalix kommun med 17 819 821 kronor för en etablering av resecentra i Kalix och Haparanda för persontrafik på nya Haparandabanan.

Det uppges bidra till en regionförstoring där Luleåregionen knyts samman med med Finlands gränsregioner, och ger en helhetslösning för hållbar persontrafik genom den Bottniska korridoren.

– Det här kan vara ett av de viktigaste besluten som har tagits för Kalix. Det är viktigt att människor på ett smidigt sätt kan resa till och från Kalix, säger Tommy Nilsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Kalix.

– Våra kommuner är på väg att bli viktiga kommunikationscentraler, säger Peter Waara (S), kommunalråd i Haparanda.

Genom att etablera resecentra i Kalix och Haparanda - och knyta samman persontrafik på Haparandabanan med övrig lokaltrafik samt gång och cykelvägar på respektive ort – underlättas tillgängligheten och kompetensförsörjningen i regionen.

Nu ska regionen uppvakta regeringen för att få tio miljoner i statliga pengar för att säkra själva driften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Haparandabanan

Mer i ämnet