Foto: TT (bilden är ett montage)

22-årig man döms för våldtäkt

Publicerad

En 22-årig man döms för våldtäkt på en 18-årig kvinna i Luleå. Mannen döms även för hot mot tjänsteman och våld mot tjänsteman.

Det var den 16 juni förra året som en 18-årig kvinna gick på en lägenhetsfest i Luleå tillsammans med en kompis. Han som bodde i lägenheten var den 22-åriga mannen. När de andra festdeltagarna gick hem bestämde sig kvinnan och hennes vän att sova över då hennes manliga vän kände 22-åringen sedan tidigare.

Sjukanmälde sig från jobbet

Under natten vaknade kvinnan av att mannen slickade på hennes underliv medan hennes vän var på toaletten. Hon ifrågasatte honom medan han flög upp från madrassen. Efter ett tag somnade kvinnan om men vaknade sedan av att 22-åringens fingrar var inne i henne. Hon skrek åt honom och sparkade honom i bröstkorgen.

Enligt domen från Luleå tingsrätt skulle kvinnan sommarjobba hela sommaren men efter händelsen sjukanmälde hon sig och har svårt att vistas i Luleå där den dömda mannen bor.

Över två års fängelse

Domaren skriver i domen att kvinnan är trovärdig och att hennes berättelse får stöd av hennes vänner och den manliga vännen i lägenheten som hörde henne ropa sluta på toaletten. Mannen döms till två år och två månader fängelse för våldtäkt. Han ska även betala 100 000 kronor i skadestånd till 18-åringen.

Hotar att döda polis

Drygt tio dagar efter våldtäkten blir gärningsmannen påkommen med att försöka snatta från en klädbutik i Luleå. Han gör våldsamt motstånd och klöser, sparkar och slår två väktare och en polis. Han säger till exempel till den kvinnliga väktaren att han ska plocka henne. Till polisen säger han att han ska döda honom.

Även i detta fall anser domaren att alla målsäganden är trovärdiga och inte har någon anledning att ljuga. Den 22-åriga mannen döms därför för hot mot tjänsteman och våld mot tjänsteman och ska ge en summa på totalt 13 400 i skadestånd. 22-åringen förnekar alla gärningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer