Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, ger en lägesbild kring dödsfallen i länet sedan pandemins utbrott. Foto: Arkiv/Mikael Assmundsson/SVT

Smittskyddsläkaren om dödsfallen i Norrbotten – yngsta 43 år

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten har ökat vaccinationstakten. En positiv bieffekt är att antalet avlidna i covid-19 istället bromsar. Färre blir svårt sjuka men patienterna som vårdas på sjukhus är yngre än tidigare.  SVT har bett smittskyddsläkaren Anders Nystedt djupdyka i statistiken för att ge en lägesbild i länet.

Det är skillnad att dö av covidinfektion eller dö med den. Region Norrbotten räknar de som avlider inom 30 dagar efter konstaterad smitta – vilket rent krasst betyder att en person som inte längre är sjuk men som omkommer i en trafikolycka 29 dagar senare räknas.

Sedan utbrottets början har 252 länsbor avlidit enligt regionens statistik. Socialstyrelsen räknar på ett annorlunda sätt och redovisar de som dött av infektionen. Den siffran är i skrivande stund 239 länsbor – eller 13 personer färre än regionens siffror.

Coronaviruset i Norrbotten

– Så är det. Men! Det är så vi följer upp allt för att inte tappa bort någon, säger Anders Nystedt.

Så ser åldersspannet ut

Nystedt berättar att den yngsta som avlidit i länet var 43 år och den äldsta 101 år. Den senaste tiden, och efter vaccinets intåg, är trenden att fler har dött med – snarare än av – covid-19.

– Det gäller även de som är under 70 år, säger han och fortsätter:

– Och bland dessa så är den absoluta majoriteten personer som haft andra ganska allvarliga sjukdomstillstånd.

Flest dödsfall inom äldreomsorgen

Dödligheten är relativt jämt fördelad mellan Norrbottens 14 kommuner men de som drabbades tidigt, exempelvis Gällivare, och fick spridning till äldreomsorgen sticker ut.

– Överlag är det äldre människor med omsorg som är värst drabbade avseende dödsfall. Cirka hälften av de som avlidit har bott på särskilda boenden för äldre, och ytterligare en fjärdedel hade hemtjänst- eller hemsjukvårdsinsatser, säger Anders Nystedt.

”Supertydligt att vaccinet hjälper”

Smittskyddsläkaren slår fast att den äldre åldersgruppen skonats ordentligt sedan vaccinationerna startade.

– Det är supertydligt att de som är vaccinerade har ett betydligt mindre behov av vanlig sjukhusvård än tidigare, säger han och poängterar att åldern sjunkit på de som vårdas på sjukhus i dag.

Hur ser det ut på iva?

– På intensiven ligger det fortfarande de som är födda sent 40-tal. Men också 50- och 60-talister. Och dessa hade inte hunnit vaccineras eller fått effekt av vaccinet innan de insjuknade.

Så ser åldersspannet ut i Norrbotten

252 avlidna – 137 män och 115 kvinnor

  • Under 70 år: 25 dödsfall – 18 män och 7 kvinnor
  • 70-74 år: 22 dödsfall – 15 män och 7 kvinnor
  • 75-79 år: 39 personer –24 män och 15 kvinnor
  • 80-84 år: 41 personer – 21 män och 20 kvinnor
  • 85-89 år: 79 personer – 36 män och och 43 kvinnor
  • 90-94 år: 35 personer – 16 män och 19 kvinnor
  • 95 år och äldre: 11 personer – 7 män och 4 kvinnor

Källa: Region Norrbotten

Överdödlighet

  • 2015-2019 (snitt): 2 837 avlidna
  • Pandemiåret 2020: 3 015 avlidna (+178)

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet