Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommunalrådet Gunnar Selberg (C) om fördyrningen på 37 miljoner kronor av det nya parkeringshuset i Kiruna

Parkeringshuset i nya Kiruna blir 37 miljoner kronor dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Just nu bygger Kiruna kommun ett parkeringshus i nya centrum. När beslutet togs var kostnaden beräknad till 60 miljoner kronor men senare upptäcktes att den summan i princip bara räckte till skalet.

Det nya parkeringshuset med 172 platser som byggs just nu i Kirunas nya centrum beräknades att kosta 60 miljoner kronor, men nu tillkommer ytterligare en kostnad på 37 miljoner kronor. Orsaken är att i den upphandling som gjordes saknades kostnaderna för värme, ventilation, belysning, larm och garageportar, en kostnad som alltså nu tillkommer kommunen.

– När jag kom in i den här rollen och fick information om detta kom det faktiskt som en överraskning, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Orsaken till missen

En orsak till missen kan vara att parkeringshuset inte ingår i stadsomvandlingen, men den blir integrerad i det nya hotellet som byggs just nu och som LKAB betalar inom kostnaden för stadsomvandlingen.

– Ja det är i alla fall en förklaring till att upphandlingen blev som den blev. Man gjorde bedömningen då att man inte klarar av att separera parkeringshuset från hotellbygget. Det måste vara samma entreprenör som bygger hela kvarteret med parkeringshus och hotell säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Nu ser kommunen över om 37 miljoner kronor ska tas från stadsomvandlingsramen eller från skattemedlen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet