Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt är 27 områden aktuella för markanvisning inom Luleås stadsdelar inklusive Råneå och Antnäs. Bland annat pekas Munkebergs strand (gult fält) ut. Foto: SVT/Luleå kommun

4 000 nya bostäder ska byggas i Luleå centrum

Uppdaterad
Publicerad

Luleå växer och nu har politikerna tagit första steget mot ett delvis nytt och förtätat centrum.

Enligt utvecklingsplanen ska 4 000 nya bostäder byggas under de närmaste 20 åren.

Det är totalt 27 områden som är aktuella för markanvisning och bygganade av bostäder, kontor och affärslokaler.

Några av de områden som pekas ut är centrum, Kronan, Munkebergs strand och Notviken.

”Vi är väldigt överens”

I dag beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att översiktsplanen ska ställas ut för att få in synpunkter och beslutet ska fattas av fullmäktige i höst.

– Vi är hittills väldigt överens faktiskt och har en samsyn om hur centrum ska utvecklas. Det blir större och mer förtätat, men det finns ett stort intresse att bo och arbeta i centrum och det behöver vi anpassa oss till. Vi siktar på lite drygt 4 000 nya bostäder under den närmaste 20-årsperioden, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).

”Luleå behöver det här”

Och hon är inte rädd för att centrum ska förvandlas till något som liknar en stenöken efter alla bostadsbyggen.

– Nej, det är därför vi har en plan där olika intressen ska samspela. Det ska finnas grönområden och stråk för gångtrafikanter och för cyklister och det ska byggas många nya bostäder och det känns bra. Luleå behöver den här satsningen, men det är inte kommunen som bygger, det är näringslivet, säger Carina Sammeli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.