Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

40 personer i Norrbotten kan förlora sina jobb

Uppdaterad
Publicerad

Uppåt 40 personer kan mista sina jobb på Arbetsförmedlingen i Norrbotten. I dag besökte Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson länet för samtal med länsledningen och chefer på Arbetsförmedlingen.

De diskuterade den pågående reformeringen där totalt 1800 personer sägs upp vid Arbetsförmedlingen i Sverige. Daniel Nilsson, chef vid Arbetsförmedlingen i Boden och Luleå, berättar att den exakta siffran inte är helt klar.

– Vi har kunnat flytta ett antal medarbetare till andra funktioner men vi har tyvärr också varit tvungen att meddela en del om uppsägning. Vi pratar om 30-40 personer totalt sett men den exakta siffran är inte helt klar än, säger Daniel Nilsson som är chef vid Arbetsförmedlingen Luleå/Boden.

Hur har personalen tagit det här beskedet?

– Naturligtvis är många berörda, ledsna och lite besvikna. Man blir ju av med sina jobb och sina kollegor och det är en stor process att gå igenom,  säger Daniel Nilsson .

Hur många spekulerar i om detta är spiken i kistan för Arbetsförmedlingen?

– Ja det har naturligtvis varit en fråga eftersom politiska uttalanden kommer från lite olika håll där man pratar om man reformera oss i grunden eller lägga ned oss. Och det är en ganska stor förändring på kort tid som vi har att hantera och det upptar väldigt mycket kraft och energi i vårt arbete som vi egentligen skulle vilja lägga på de personer som söker jobb säger Daniel Nilsson.

”Arbetsförmedlarna ska resa till de arbetslösa”

En fråga som diskuterades under dialogmötet är hur Arbetsförmedlingen framöver ska säkerställa fungerande service till arbetssökande och arbetsgivare i hela landet, samt samverkan med kommunerna.

Och så här svarade arbetsmarkandsministern Ylva Johansson på det:

– I de kommuner som inte kommer ha ett eget kontor, kommer arbetsförmedlingen resa dit för att träffa de arbetslösa. Vi kommer också titta på hur de statliga servicekontoren kan spela en viktig roll, för vi kommer bygga ut med fler statliga servicekontor och arbetsförmedlingen kommer vara med där, säger Ylva Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer