– Stoppet kommer i ett konjunkturmässigt mycket gynnsamt läge, säger Ricky Carlsson, Scania Ferruforms platchef och vd i Luleå. Foto: Scania Ferruform

400 anställda i Luleå berörs när Scania tvingas bromsa in

Uppdaterad
Publicerad

Scania Ferruform i Luleå stoppar delvis sin produktion under denna vecka. Orsaken är brist på halvledare.

– Fabriken i Luleå är inte beroende av halvledare men vi påverkas ändå, säger Scania Ferruforms platchef och vd i Luleå Ricky Carlsson.

Halvledare är grundläggande material i de flesta moderna elektroniska apparater. Halvledare är något som det råder en mycket stor och världsomspännande brist på just nu.

– Vissa av våra flöden kommer fortsatt att vara igång, säger Ricky Carlsson som också tillägger att stoppet kommer i ett konjunkturmässigt mycket gynnsamt läge med en god försäljning.

Behåller lönen

Omkring 400 verkstadsanställda berörs men de får behålla sin lön.

– Vi har ett rikstäckande avtal med facket Metall. De som är hemma får behålla sin lön men betalar tillbaka arbetstiden via en tidsbank när de är tillbaka på jobbet, säger platschefen och vd:n Ricky Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer