500 norrbottningar har fått sina operationer inställda på grund av coronakrisen. Foto: SVT

500 norrbottningar har fått sina operationer inställda

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med coronapandemin har slagit hårt mot vårdgarantin och patienter som inte drabbats av covid-19. Nästan 500 norrbottningar har fått sina operationer inställda från veckan 29 mars april till början av maj.

Region Norrbotten har sammanställt de operationer som ställts in mellan 29 mars och början av maj och det är en betydande mängd .

Produktionen vid centraloperation har halverats jämfört med hur det såg ut för ett år sedan köerna har ökat med 21 procent.

Ett år för att kapa kön

Tillgängligheten av operationer inom vårdgarantin på 90 dagar går också nedåt, bara 57 procent och det är försämring med nästan tio procent.

– Operationskön har ökat med 450 till 500 personer och det så här det här. Nu hänger det ganska mycket på vad som händer i sommar med pandemin. Om det går bra så kanske vi kan komma i gång i höst. Men från det att vi går igång med full fart, förhoppningsvis under slutet av hösten, så kan det ta ungefär ett år att få bort den kö som finns i dag, säger Per Berglund, chef för länssjukvården i Norrbotten

”Som två vågskålar”

Men det finns annat som kommer att ta tid att när operationerna ska börja genomföras igen och då handlar det om sjukvårdsutrustning och mediciner med mera som i de flesta fall produceras utomlands och som måste beställas.

– Vi vet i alla fall att det kommer att ta två månader att ställa om Piteå sjukhus, där de flesta höfter och knän opereras. Men vi vet inte om vi kan starta med halv fart eller med hel fart, det hänger på hur pandemin utvecklas. Därför blir den här situationen så komplex. Så fort intensivvården ökar så minskar antalet planerade operationer. Det är som två vågskålar, säger Per Berglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer