Regeringen ger pengarna till Esrange i Kiruna för att Sverige ska ligga i framkant av utvecklingen på rymdområdet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

60 miljoner kronor till Esrange i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Rymdbasen Esrange i Kiruna får 60 miljoner kronor av regeringen för att fortsätta utvecklingen av forskningsinfrastrukturen. Pengarna betalas ut under 2021.

Den nationella rymdstrategi som presenterades av regeringen 2018 framhåller att Esrange är en strategisk resurs för såväl nationell som internationell forskning samt utveckling och annan rymdrelaterad verksamhet.

Nu fortsätter satsningen i forskningsinfrastrukturen för att utveckla en förmåga att sända upp små satelliter till omloppsbana i rymden.

– Sverige ska vara i den absoluta framkanten av utvecklingen på rymdområdet. Satsningen på Esrange ger positiva effekter för forskning, innovationsförmåga, näringsliv, regionen och Sverige, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Fördelas under våren och hösten

Rymdstyrelsen ska utbetala 30 miljoner kronor till Svenska rymdaktiebolaget (SSC) senast den 30 mars 2021 och ytterligare 30 miljoner kronor senast den 30 september 2021 för en fortsatt utveckling av forskningsinfrastrukturen vid Esrange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.