Mannen som stått åtalad för bland annat våldtäkt mot två barn i Norrbotten döms till sex års fängelse. Foto: SVT Grafik

70-åring döms för dubbla barnvåldtäkter i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 70-årsåldern som stått åtalad för att ha våldtagit två flickor i Norrbotten döms till fängelse. Det meddelade Haparanda tingsrätt under onsdagen.

Brotten begicks mellan åren och 2016-2020 och flickorna var bara i 10-årsåldern när allt började.

Mannen har stått åtalad för två barnvåldtäkter, två sexuella övergrepp mot barn, två sexuella ofredanden samt ett försök till våldtäkt av barn.

Han har själv förnekat brott.

Flera års fängelsestraff

Under torsdagen avkunnades domen i Haparanda tingsrätt och mannen döms till ett sexårigt fängelsestraff.

Han ska dessutom betala skadestånd till flickorna på totalt 560 000 kronor.

”Jobbigt att se honom på samhället”

SVT har varit i kontakt med en anhörig som är lättad över den fällande domen. Flickorna har burit på övergreppen i många år och tiden efter att de trätt fram har också varit påfrestande.

– Vi anmälde i april och mannen anhölls i maj. Men han släpptes under pågående utredning och det har varit jobbigt att se honom röra sig fritt i ett litet samhälle i flera månader, säger en förälder till SVT.

Tacksam för rättsväsendet

Föräldern tycker att polis och åklagare har gjort ett fantastiskt jobb och berättar att det betyder oerhört mycket att flickorna fått en rättslig upprättelse.

– Jag tänker på alla barn som aldrig kommer till tals och de fall som inte prövas i rätten. Vi är tacksamma för att man har trott på oss och tagit det här på allvar trots att det är länge sedan brotten begicks.

Mannen ska kvarstanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.