89-årige Karstein Blomli i Narvik minns dagen då tyskarna gav upp med ett leende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag var nio år och det var fest i Narvik” – hör Karstein Blomli, 89, berätta om dagen när Tyskland gav upp Andra världskriget. Foto: Hans Sternlund/SVT

80 år sedan fredsdagen – han minns när tyskarna gav upp

Publicerad

I Norge firas varje år den 8 maj som befrielsedagen och slutet på det andra världskriget. 89-årige Karstein Blomli i Narvik minns dagen då tyskarna gav upp.

– Jag satt på min pappas axlar och såg alltihop, säger han.

Sverige slapp krigets fasor, men bara några mil från gränsen i norr utspelade sig några av de mest dramatiska händelserna i krigets inledning.

Det tyska anfallet mot Narvik, där järnmalmen från Kiruna skeppades ut, inleddes den 9 april 1940 och följdes av två månaders hårda strider i fjordarna och i gränsfjällen.

Sverige och kriget

Därefter följde fem år av tysk ockupation som tog slut först i och med freden den 8 maj 1945 – på dagen 80 år sedan.

Satt på axlarna när Tyskland gav upp

Vid ett cafébord utanför Krigsmuseet i Narvik samlas ett gäng äldre herrar fyra dagar i veckan. Det blir mycket prat om fotboll, gamla Mjölnerspelare som de är, men den här dagen är det kriget och freden som är samtalsämnet.

Karstein Blomli är den ende som har åldern för att kunna minnas befrielsedagen – eller frigjøringsdagen som man säger här.

– Jag satt på min pappas axlar och såg de norska polistrupperna anlända från Sverige. Det tyska överkommandot i Narvik överlämnade staden i all vänlighet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och kriget

Mer i ämnet