Den 82-årige mannen knivskars i örat och ansiktet vid överfallet hemma på gården utanför Luleå. Foto: Bild från polisens förundersökning

82-åring överfölls på sin altan: ”Det var så våldsamt”

Publicerad

Den 15 juni förändrades livet för den 82-årige mannen. Han överfölls hemma på sin gård av en okänd man, knivskars och hotades till livet.
– Jag har aldrig känt mig rädd, men nu gör jag det, sa han under onsdagens rättegång.

Den 15 juni sitter den 82-årige mannen i en solstol på gården hemma i byn utanför Luleå. Hans fru är i köket för att göra fika till dem. I förhör med polisen berättar frun om “ett jäkla liv” ute på gården. Det är inte förrän hon hör sin make ropa “aj aj” som hon förstår att det är något allvarligt.

Knivskars och misshandlades

En okänd man har springande tagit sig in på det äldre parets gård där han drar fram en kniv som han hotar 82-åringen med. Hans fru blir vittne till överfallet från köksfönstret. I polisförhör har 82-åringen berättat att mannen säger sig behöva en flyktbil och att han vill att han ringer 112. Då 82-åringen svarar att han kan ringa efter en taxi blir han skuren i pannan.

– Det var så våldsamt, jag var fruktansvärt rädd, säger 82-åringen under rättegången mot den åtalade 34-åringen.

Vill ha en flyktbil

82-åringen gör som han blir tillsagd och ringer 112, han säger att han har en kille bredvid sig som håller en kniv mot hans hals och att han vill att de skickar efter polis och ambulans. 34-åringen tar då luren från 82-åringen och säger till operatören på SOS att han vill ha en flyktbil.

82-åringen hör att operatören sa ”Men sluta nu, du har ju ringt hela förmiddagen”.

Vid minst tre tillfällen tvingades 82-åringen ringa till SOS medan misshandeln som blir allt mer våldsam fortsätter. I polisförhör ställer han sig undrade till varför SOS Alarm inte skickade en ambulans på en gång.

När det äldre parets grannar kommer hotar 34-åringen att skära halsen av 82-åringen och det är inte förrän polisen kommer, efter vad 82-åringen uppfattar som efter omkring 30 minuter, som 34-åringen ”kastade kniven och sträckte upp händerna”.

– Jag trodde att jag skulle dö.

”Väldigt jobbigt”

Det har gått en månad sedan överfallet, en tid som varit tung för både 82-åringen och hans fru.

– Det har varit väldigt jobbigt, jag har aldrig känt mig rädd men nu gör jag det. Jag har haft svårt att sova efter det som hänt, berättar 82-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer