En man i 85-årsldern sköt ihjäl en hund som han trodde var en räv. Mannen åtalades men frikänns nu från förseelse mot jaktlagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

85-åring i Jokkmokk sköt ihjäl hund som han trodde var en räv – frikänns i domstol

Uppdaterad
Publicerad

När en 85-årig jägare fick syn på en räv avlossade han bössan och fällde djuret. Men det visade sig vara en hund och han åtalades för förseelse mot jaktlagen. Nu har dom fallit och tingrätten i Gällivare frikänner mannen.

Händelsen inträffade den 15 januari i år och hundägaren och tillika målsägaren begärde 25 000 kronor i skadestånd, 20 000 för den avlidna hunden och 5 000 kronor för kränkning. Skadeståndskrav som avlås av rätten.

Jägaren förklarade bland annat i sin version av händelseförloppet att han har jagat räv sedan 70-talet och fällt cirka 450 stycken genom åren. Geväret var försett med kikarsikte men skottet avlossades under begränsade ljusförhållanden som enligt jägaren gjorde det svårare att se.

När han påträffade den avlidna hunden kunde han ändå ”inte förstå hur han kunnat ta så fel”.

Tingsrätten gör bedömningen att jägarens handlande inte kan betecknas som grovt oaktsamt och frikänner honom på åtalspunkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.