Gruvbolag vill köra 90-tons malmtransporter från Kaunisvaara Foto: SVT/Arkiv

90 tons malmtransporter från Kaunisvaara

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Kaunis Iron AB vill kunna köra lastbilar med järnmalm med 90 tons bruttovikt mellan gruvan i Kaunisvaara och omlastningsstationen i Pitkäjärvi i Svappavaara. Nu har en avsiktsförklaring tecknats för att Trafikverket ska kunna starta arbeten på vägarna i området.

Förra veckan skrev Helena Eriksson, regional direktör vid Trafikverket och Anders Sundström, ordförande för Kaunis Iron AB på en avsiktsförklaring för genomförande av åtgärder i väginfrastrukturen. Trafikverket kommer också att förstärka underhållet på vägarna.

– Det är glädjande att vi har kommit fram till denna avsiktsförklaring och kan arbeta vidare med väginfrastrukturen mellan Kaunisvaara och Svappavaara, säger Helena Eriksson vid Trafikverket.

Medfinansiering

Åtgärderna ska medfinansieras av Kaunis Iron och nästa steg blir att ta fram ett medfinansieringsavtal. Transporter med 90 tons bruttovikt ställer högre krav på infrastrukturen, som går utöver statens grundåtagande av tillhandahållande av allmän infrastruktur. Därför fordras en medfinansiering för att Trafikverket ska genomföra dessa åtgärder.

Idag får långtradarekipage ha en maximal bruttovikt på 64 ton.

Trafikverket har sedan 2012 rustat upp ca 10 av totalt 16 mil väg mellan gruvan i Kaunisvaara och omlastningsterminalen i Pitkäjärvi i Svappavaara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.