Barriären står redo i Kalix. Foto: Länsstyrelsen & SVT.

900 meter staket ska stoppa vårfloden

Uppdaterad
Publicerad

Tre flak med material för en barriär på cirka 900 meter står sedan onsdagskvällen redo i Kalix för att stärka upp inför den annalkande vårfloden.

Länsstyrelsen i Norrbottens län har tillsammans med länets räddningstjänster begärt utrustning för att motverka översvämningar.

Barriären består av metallgrindar som hakas ihop och presenning som fästs på grindarna.

Att materialet placerats i Kalix är för att man snabbt ska kunna frakta det till antingen Haparanda eller Överkalix där man väntas kunna drabbas av översvämningar, berättar länsstyrelsens handläggare Robert Svanberg, som liknar grindarna vid kravallstaket.

Inte aktuell för Råneälven

På lördag väntas Råneälven nå sin kulmen sett till vattenmängd enligt SMHI, men där tror han inte att barriären ska behövas.

– Jag bor vid älven och kan själv se att det är lägre flöden än 2018.

SMHI har för tillfället flera varningar för höga vattenflöden, men de har ännu ingen prognos för när Kalixälven, Torneälven och Piteälven kulminerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2020 – Norrbotten

Mer i ämnet