Å snön bara vräker ner....

Uppdaterad
Publicerad

Bara under det senaste dygnet ökade snömängden i Luleå med närmare fyra decimeter. Det har ställt till problem.

Det har kommit enorma mängder snö i Norrbotten de senaste dagarna och det har varit svårt för snöröjarna att hålla vägarna fria från den värsta snön. 

I Luleå har snödjupet ökat med 37 centimeter det senaste dygnet enligt SMHI. Och på många platser har det varit svårt att ta sig fram på grund av oplogade vägar. I Luleå har stadsbyggnadsförvaltningen ett 60-tal enheter som är tillgängliga för snöröjning under vinterhalvåret.

Snöoväder i Norrbotten

Anders Stenlund, sektionschef på gatudrift i Luleå kommun, säger att alla enheter som finns är ute på vägarna och jobbar nästan dygnet runt nu.

Anders Stenlund berättar att de inte får in fler klagomål från Luleborna sådan här dagar än i vanliga fall.

– Folk förstår att snön inte bara kan försvinna hokus pokus utan att det tar lite mer tid, säger han.

Stor förståelse

Klockan närmar sig 15.00 på eftermiddagen när Nordnytt träffar Kerstin Fors-Johansson på Storhedens köpcentrum utanför Luleå. Hon skulle egentligen åkt dit redan i förmiddags. Men det satte snön effektivt stopp för. Bilen gick helt enkelt inte att köra ut på gatan.

Hon har stor förståelse för att snöröjningen dröjer.

– Men jag förstår att det tar tid. Det är ju de stora vägarna där den mesta trafiken färdas som måste hållas efter i första hand. Det handlar ju om att kunna ha det framkomligt. Städning och finesser får man ju fixa efter hand när det slutar snöa, säger hon.

Även Tommy Jakobsson har haft problem med att ta sig fram med bilen de senaste dagarna.

Har du förståelse för att det kan ta ett tag att få vägarna rena vid sådant här väder?

– Ja absolut. Jag har själv en son som är i snöröjningen nu så jag förstår. Han sover inte mycket de här dagarna, säger Thommy Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder i Norrbotten

Mer i ämnet