Arkivbild. Foto: TT

Så ska Boden fördubbla sin biogasproduktion

Uppdaterad
Publicerad

Jan Lundberg, Va-chef i Boden, vill fördbubbla kommunens biogasproduktion med uppgraderad anläggning.

– En väldigt klimatsmart lösning, säger han.

Naturvårdsverket har beviljat Tekniska förvaltningen på Bodens kommun ett klimatinvesteringsstöd på 5,4 miiljoner kronor. Syftet är att investera i en ny uppgraderingsanläggning som producerar biogas av matavfall och slam.

– Den anläggning vi har nu har en begränsad kapacitet. Med en uppgradering hade vi kunnat nästan fördubbla den gas vi producerar, säger Jan Lundberg, Va-chef på Bodens kommun.

Krävs ett politiskt beslut

Naturvårdsverket betalar ut 75 procent av de 5,4 miljoner som Bodens kommun beviljats. Alltså 4 miljoner kronor. Uppgraderingen kostar totalt runt 12 miljoner kronor och kommunen behöver då skjuta till 6 miljoner kronor till projektet.

– Det krävs det ett politiskt beslut på, men jag själv anser att vi är i behov av en sådan anläggning.

”Väldigt klimatsmart lösning”

En minskning av Boden kommuns beroende av fossila bränslen, det är vad anläggningen skulle kunna leda till enligt Jan Lundberg.

– Det här är närproducerat och klimatneutralt eftersom det inte ger några fler koldioxidutsläpp. En väldigt klimatsmart lösning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.