”Försätt 22-åringen på fri fot”

Uppdaterad
Publicerad

Trycker på den vaga tekniska bevisningen i sin slutframställan

Försvarsadvokaten Bo Forssberg inledde sin slutplädering med ett konstaterande.

-Det har varit mycket spekulationer i det här målet. Mer än vad som är vanligt. Vi ska bemöta det. Det här är en mycket allvarlig mordrättegång. En ung man är anklagad för ett mord på någon han tyckte om.

Rättegång styckmordet i Boden

”Vag teknisk bevisning”  

-Man kan inte dra några slutsatser av att det inte finna några saliv-DNA på hennes kropp, för kroppen hittades efter tre veckor, säger försvaret.

Försvaret hävdar att den åtalade ställde in softairgunspelet den 5 maj på grund av diarré.

 -Att han inte pratar om det med en kompis är inte konstigt, för det är väldigt personliga saker, säger Bo Forssberg

-Att han inte ringer henne (offret red anm)  när hon är borta är väl inte konstigt eftersom han bland annat via tidningar vet att hennes telefon inte fungerar. Hade han velat dölja ett mord borde han väl ha fortsatt att ringa till henne, nu vänder man på det säger Forssberg.

Brottsplatsen

Advokaten trycker sedan på att mordplatsen inte är funnen

-Det är ett enormt område vi pratar om. I hans egen bostad, föräldrarnas bostad och dera sommarstuga hittar man ingenting som tyder på att det är en mordplats. Teknikerna säger själva i förhörsprotokollen att ingenting tyder på att hans lägenhet är en brottsplats.

-Via ett vittne ska vi underförstått förstå att 22-åringen ska ha burit ut en kropp utan att lämna spår...det är uteslutet. Det vi vet är var kroppsdelarna har återfunnits och det är i och runt det gula ödehuset. Ett område där många vistas, säger advokaten.

Tejpen

-Åklagarna påstår att tejpen som hittats hos den åtalade tillhör samma tejp som hittats på offret. Statens kriminaltekniska laboratorium har försökt sammanfoga tejpbitarna men man har inte kunnat passa samman bitarna från kroppen med rullen i badrumsskået, säger Forssberg

Bitarna på kroppen passar inte samman med tejpen på rullen, hävdar advokaten. Referensmaterialet har varit två rullar av annat fabrikat. Hunden har inte heller markerat på tejpen, säger försvaret.

-Hur hennes blod kommit på tejpen vet vi inte. Hon har varit hemma hos honom och kan ha tagit på tejprullen. Man kan inte påstå att blodet kommer från en död person, säger försvarets Carolina Holmberg.

Kroppen

Kroppen hade spår av manligt Y-kromosom och advokaten hävdar att många män kan ha samma y-kromosom som den åtalade.

-Kroppen har tvättats och det kan ändå finnas kvar y-kromosat, säger Bo Forsberg och säger att den fjärde maj är många sjöar frusna i Norrbotten och att den därför tvättats inomhus. Inga tecken tyder på att kroppen tvättats där 22-åringen befunnit sig, hävdar advokaten.

-Man måste skilja på spekulationer, teorier och det vi vet. Vi vet att blod är funnet i hans bagagelucka och experten säger att det handlar om små mängder. Vi har också fått veta från direkt fråga av oss att blod kan ha strykits ut kring listen men att det inte handlar om bloddroppar, enligt experten, säger advokat Carolina Holmberg.

Fingeravtryck och skospår

-Det fanns tre fingeravtryck på plastpåsen i hans bil och det fanns två andra fingeravtryck på den. Så det återstår mer att utreda, säger advokat Holmberg.

 Sen var det ett skoavtryck i det gula huset och det har inte kunnat knytas till X (22-åringen), säger Carolina Holmberg.

-Åtalet räcker inte till en fällande dom, Den tekniska besvningen är inte tillräcklig och de slutsatser åklagarna drar får inte stöd i den tekniska bevisningen. Slutsatserna åklagarna drar är rena spekulationer, säger försvarsadvokaten.

-Bristen på kunskap får inte ersättas med spekulation, En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk och här är åtalet bara byggt på svaga länkar, säger advokaten Bo Forssberg, som hävdar att 22-åringen omedelbart ska försättas på fri fot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång styckmordet i Boden

Mer i ämnet