Länsstyrelsen i Norrbotten säljer nu 33 hundar som omhändertogs redan förra året. Foto: Länsstyrelsen

Ägarna åkte utomlands – lämnade 35 hundar utomhus i 29 minusgrader

Uppdaterad
Publicerad

Ägarna av 35 hundar på en fastighet i Norrbotten åkte utomlands och lämnade hundarna utomhus i sträng kyla. När länsstyrelsen gjorde kontroll fann de undernärda valpar, hundkojor förorenade med avföring och frysande hundar.

Den 6 december gjorde länsstyrelsen en oanmäld kontroll på en fastighet i Norrbotten, utomhus var det 19 minusgrader och natten innan hade det var så kallt som 29 minusgrader.

På plats fann kontrollanterna 35 hundar, 23 vuxna hundar samt två valpkullar, som permanent vistades utomhus i rastgårdar. Deras enda skydd mot kylan var ej uppvärmda kojor. Något som Norr Media var först att berätta.

Kraftigt undernärda valpar

Flera av valparna bedömdes vara kraftigt undernärda och en av dem hade rinnande ögon. Flera av hundarna bedömdes vara kraftigt påverkade av kylan och frös. I rastgårdarna var renhållningen eftersatt och flera av hundkojorna var förorenade med avföring.

En vuxen hund hade ett sår på en tass och enligt en person som sett till hundarna medan ägarna varit utomlands hade en valp hittats död i rastgården.

Omhändertog samtliga hundar

Enligt ägarna hade flera personer tittat till hundarna under deras utomlandsvistelse – men enligt anmälan har bara en person varit där en gång om dagen.

Länsstyrelsen beslutade på plats att omedelbart omhänderta samtliga 35 hundar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.