Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trombs vd Karin Sjöö Åkeblom och Niklas Karvonen som är teknisk chef på Substorm berättar om AI-verktyget Nobias som testas i Luleå för att bland annat locka fler kvinnor till teknikbranschen. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Fler kvinnor ska lockas till teknikbranschen – verktyg omvandlar ”manliga ord”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska artificiell intelligens, AI, som används i Norrbotten skapa en mer inkluderande kommunikation. Verktyget som tagits fram sållar ut och kan ersätta ”manliga ord” i till exempel jobbannonser. Förhoppningen är att fler kvinnor ska lockas till teknikbranschen.

I projektet ”Nobias” har man tagit fram en AI-prototyp som redan nu kan användas av allmänheten. Det är ett verktyg där man skriver in en text som då analyseras. Verktyget visar vilka ord som kan anses ha en manlig respektive kvinnlig bias – alltså partiskhet.

Det ger sedan förslag på ersättningsord, och tanken är att locka fler kvinnor till teknikbranschen genom att justera texten som läggs in redan i den första jobbannonsen.

– När vi beskriver saker på olika sätt riktar vi oss omedvetet till de olika könen. Kvinnor kanske tänker ”de där kraven kan jag inte uppfylla – det är inte jag”, säger Karin Sjöö Åkeblom, vd på Tromb som är ett av företagen bakom projektet.

Nästa steg: Sexuell läggning

Nästa steg är att utveckla modellen med bland annat fler bias som etnicitet och sexuell läggning. Modellen kommer även att utvidgas från att endast analysera text till att också analysera bilder.

– En bild säger mer än tusen ord så det är jätteviktigt att inkludera det, säger Karin Sjöö Åkeblom.

Bakom projektet står Tromb, Substorm, Teknikkvinnor, Luleå tekniska universitet och Vinnova.

I klippet får du se när verktyget testas och hur fler kvinnor ska lockas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.