Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åkarsflickorna Lisa och Thea Nilsson minns väl när tvättmaskinen kom. Foto: Joakim Nordlund

Åkarsflickorna på väg mot 100 år – minns när tvättmaskinen kom: ”Hoaligen – kan inte prisas nog”

Uppdaterad
Publicerad

I höst fyller de vitala systrarna Lisa och Thea Nilsson i Överstbyn 93 respektive 97 år. Deras minne sträcker sig 90 år tillbaka i tiden – och av alla uppfinningar de har fått uppleva sedan 20-talet sticker en vitvara ut.

Systrarna Lisa och Thea Nilsson i Överstbyn har dukat fram ett stiligt brödfat. Trots att Lisa fyller 94 år till hösten bakar hon det mesta av mat- och vetebrödet.

I köket till doften av nykokt kaffe tickar väggklockan taktfast ikapp med systrarnas stickning. De bor tillsammans i barndomshemmet ”Åkars” och trots att de har passerat 90 år med råge kallas de alltjämt för ”Åkarsflickorna”.

– Det hänger ju med sedan vi var små, säger Lisa och ler.

Sköljde kläderna i isvak

De växte upp i en tid när det var fullt med barn i byn. En tid innan elektriciteten, bilarna, radion, telefonen och teven gjort sitt intåg.

– När vi växte upp tvättade vi alla kläder för hand och på vintrarna sköljde vi tvätten i en vak ute på isen, berättar Lisa och Thea fyller i med en lätt rysning:

– Då var man blöt och kall innan man var hemma. Tänk att i dag badar man frivilligt i isvakar.

Blev aldrig agade av föräldrarna

De minns också en tid när aga var en del av barnuppfostran.

– Men vår mamma och pappa har aldrig någonsin slagit oss. De valde att prata med oss, säger Lisa.

”Hoaligen – kan inte prisas nog”

Av alla uppfinningar som har kommit under deras levnadstid är det inte tv, bil eller radio som de sätter främst. I stället är det en vitvara.

– Jamen tänk när tvättmaskinen kom, åh hoaligen. Man kan inte prisa det nog. Att stoppa in smutsvätten som man annars hade fått kämpa med så mycket i en lucka och sedan trycka på en knapp. Och så kunde man bara gå tillbaka när den var färdig och öppna luckan och så var allt rent, säger Lisa.

I klippet träffar du de förtjusande Åkarsflickorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.