Bild från förundersökningen Foto: Polisen

Åklagarna vill se långa fängelsestraff för tortyrmålet i Kalix

Publicerad

Rättegången mot de tre män som är misstänkta för att ha försökt döda en 25-årig man från Kalix med tortyrliknande metoder är nu klar. Åklagarna yrkar på tolv års fängelse för de två huvudmisstänkta, samt två års fängelse för den tredje mannen som misstänks för medhjälp.

Rättegången har pågått under tre dagar och igår avslutades den helt. Åklagarna Erika Westerstrand och Rickard Finnberg valde att yrka på minst tolv års fängelse för de två huvudmisstänkta som misstänks för försök till mord.

– Gärningen har så många försvårande omständigheter. Den har pågått under lång tid, orsakat målsägande stora smärtor och det finns även förnedrande och kränkande inslag, säger åklagaren Erika Westerstrand.

Fick 30 procent brännskador

Det var i början av maj som de tre misstänkta männen tog målsäganden till olika platser i Kalix där han utsattes för grov misshandel. Mannen fick bland annat ta emot slag med olika tillhyggen. Han blev också sparkad, strypt, knivhuggen, rispad med glödgade knivar och bränd med en gasolbrännare.

Misshandeln pågick i flera timmar och de tre männen ska även tvingat målsägande att dricka handsprit, svälja plastfickor och utsatt honom för skendräkning. Efter misshandeln lämnades mannen utomhus med livshotande skador. Hela 30 procent av hans kropp blev brännskadad.

”Synnerligen ful misshandel”

Två av de huvudmisstänkta, 19 och 21 år, har erkänt grov misshandel men förnekar mordförsök och synnerligen grov misshandel, som de är åtalade för i andra hand. Den tredje mannen, 25 år, som är misstänkt för medhjälp nekar till alla anklagelser. 21-åringens advokat Lennart Wiklund tycker inte att åklagarna kan bevisa att männen har begått mordförsök.

– Åklagaren menar att det här var planerat, men det bestrider dem (de två huvudmisstänkta reds. anm). Det finns inget sådant motiv utan det här uppstod i stunden som en spontan grej.

Han fortsätter:

– Men i största allmänhet kan man konstatera att det var en synnerlig ful misshandel. Helt förfärlig, säger Lennart Wiklund, advokat till 21-åringen.

Även åklagaren Erika Westerstrand säger till SVT att de inte har kunnat hitta något tydligt motiv till den tortyrliknande misshandeln. De två huvudmisstänkta kommer att sitta kvar i häktet tills domen meddelas om två veckor. Den tredje mannen sattes på fri fot direkt efter att rättegången avslutats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer