Långa äktenskap i norr

Publicerad

Äktenskapen i Sveriges norra kommuner håller dubbelt så länge som i storstadsregionerna.

Antalet giftermål har ökat under 2000-talet. Men genomsnittslängden på äktenskapen varierar över landet. I Sveriges norra kommuner håller de dubbelt så länge som i storstadsregionerna.

I Arjeplogs kommun varar äktenskapen i genomsnitt över 18 år. I Sundbyberg, där äktenskapen är som kortast, skiljer sig par i genomsnitt efter 8,7 år, enligt Statistiska centralbyråns siffror för åren 2007-2011. De kortaste äktenskapen finns i Stockholms län där benägenheten att skilja sig är högre än i övriga riket. Samma gäller även Malmö och Göteborg. Bland länen var det par i Jönköpings län som hade lägst benägenhet att skilja sig.

-Familjevärderingar är jätteviktigt om man väljer att separera eller inte. Det är även de med sämst ekonomiska villkor som skiljer sig i Sverige, säger Sofi Wijk-Ohlsson, doktorand i demografi vid Stockholms universitet.

Skilsmässotalen under 2000-talet har ökat något jämfört med 1990-talet, men det har även giftermålen.

-Äktenskapet betyder något annat i dag än slutet på 1960-talet då man associerade giftermålet med traditionella könsroller. I dag är det mer ett individuellt projekt som man formar till det man själv vill, säger Sofi Wijk-Ohlsson.

Fakta: Äktenskapens längd

Visa

Kommuner med längst varaktighet, 2007-2011.

Rang;Kommun;Varaktighet, antal år;

1;Arjeplog;18,1;

2;Pajala;16,6;

3;Åsele;16,3;

4;Malå;16,0;

5;Borgholm;15,8;

Kommuner med kortast varaktighet

Rang;Kommun;Varaktighet, antal år;

1;Sundbyberg;8,7;

2;Norberg;8,9;

3;Botkyrka;9,0;

4;Huddinge;9,3;

5;Stockholm;9,5;

Fakta: Statistiska centralbyrån (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer