Just nu råder blodbrist i hela landet. I Norrbotten är den akut. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Akut brist på blod: ”Vi har ett kritiskt läge”

Publicerad

Det råder akut brist på blod på Sunderby sjukhus i Norrbotten. Och nu har sjukhuset gått ut med sms till blodgivare i Luleå med uppmaning att lämna blod så snart som möjligt.

– Ja vi har kritiskt läge och har därför gått ut med sms till blodgivare och vi försöker också upphandla blod av andra landsting och då i första hand från Västerbotten om det är möjligt, säger Karin Jones som är läns- och verksamhetschef inom laboratoriemedicin i Region Norrbotten.

Hon berättar att det främst är Sunderbyn som har brist på blod i länet men att det generellt är blodbrist i hela landet. Totalt vill regionens blodgivarverksamhet eftersträva 150 blodenheter per blodgrupp i lager och ett minimiläge på 60 enheter men att lagret idag ligger på kritiskt läge med endast finns 40 enheter.

Hoppas flera följer uppmaningen

Karin Jones förhoppning är att många blodgivare lämnar blod innan helgerna som nu väntar.

– Vi tar emot blodgivare endast på vardagar men bör se över det för framtiden. Vissa landsting väljer att ha öppet även helgdagar för att fylla på bloddepåerna inför storhelger.

Färre blodgivare

På frågan om det är fler eller färre som idag väljer att lämna blod säger hon:

– Jag har ingen siffra men min känsla är att antalet blodgivare minskar, vilket kan bero på att många idag har fullt upp både på jobb och fritid.

Hon säger att ett sätt att få in mer blod skulle kunna ske genom att arbetsgivare ser värdet av att ge blod och därför ersätter blodgivare för den förlorade arbetstiden. Något som en del arbetsgivare gör redan idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer