Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör BD Fisks vd Veronica Apelqvist om lägesbilden inför surströmmingspremiären, och vad som kan skilja mellan årets surströmming och fjolårets. Foto: Filip Öhman/SVT

Akuta krisen löst inför surströmmingspremiären

Uppdaterad
Publicerad

Efter fjolårets långa köer och brist på de fermenterade läckerbitarna ser årets tillgång ut att bli bättre. Men den hela surströmmingen kan bli försenad och bristvara vid premiären.

Att det råder strömmingsbrist i landet märks fortfarande av, men från surströmmingsproducenten BD Fisk kommer ett lugnande besked inför årets premiär.

– Det ser bra ut, vi håller på och paketerar strömmingsfilén och den kommer nog vara klar imorgon, säger Veronica Apelqvist, vd på BD Fisk.

Norrbottniska fisket räddar säsongen

Vanligtvis brukar surströmmingsproducenter kunna köpa in strömming från fisket lite längre ner i landet, men där märks bristen på strömmingarna av mer och produktionen av surströmming räddas istället av det mer lokala fisket.

– Här i närområdet har det varit helt okej, men längre ner i bottenhavet är det nog lite sämre så jag tror man får räkna med en liten brist därifrån, säger Magnus Persson, yrkesfiskare från Piteåområdet.

”Tajt med tid”

Det mest problematiska inför årets premiär tycks vara tidsplanen för den hela surströmmingen. Då fisket längre norrut inte blir gynnsamt förrän tidigast i juni.

– Den ligger på jäsning så det är tajt med tid. Vi kommer kanske inte hinna få ut all hel surströmming till premiären, säger Apelqvist.

I klippet hör du mer om läget inför surströmmingssäsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.