Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behövs åtgärder” – hör Moa Bjerner om ropen på hjälp vid Sunderby sjukhus. Foto: Arkiv & Adam Berlin/SVT

Akutens chefer på Sunderby sjukhus avsäger sig arbetsmiljöansvar

Publicerad

Bristen på vårdplatser i slutna rum fortsätter att ställa till det för akuten på Sunderby sjukhus. Så till den grad att enhetscheferna frånsäger sig sitt arbetsmiljöansvar.

– Vi behöver se över ansvarsfördelningen, säger Moa Bjerner, divisionschef länssjukvård.

Akutmottagningen på sjukhuset har under lång tid varit pressad. Bristen på vårdplatser i slutna rum tvingar akuten att ta hand om flera patienter längre än nödvändigt.

Det rådande läget har lett till att enhetschefer har valt att avsäga sig sitt arbetsmiljöansvar. I dokument som SVT Norrbotten tagit del av står det:

Vårdkrisen i Norrbotten

”Vi gör det detta då vi känner att vi saknar mandat att ta beslut rörande er arbetsmiljö som påverkas kraftigt av att patienterna inte får komma till avledning”.

Ser över ansvarsfördelningen

Ansvaret har därefter bollats uppåt och landat hos divisionschefen Moa Bjerner. Enligt henne pågår ett arbete med att se över vilken chef som ska ha vilket ansvar.

– Det som pågår är att stärka ett tätt samarbete. Det är för patientens skull vi behöver en vårdplats, det är alltid målsättningen, säger Bjerner.

Regiondirektören är även informerad om läget och ska ha möte med cheferna nästa vecka.

I klippet hör du mer om enhetschefernas rop på hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet