Foto: Sameradion och SVT Sápmi

Akutläget avblåst på Kiruna sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna sjukhus sommarbemanning är löst. Det blir ingen stängning av vårdplatser under sommaren. Under onsdagen löste landstinget situationen i sista stund.

-  Vi har lyckats ordna bemanningen. Det innebär att läget är oförändrat och bemanningen blir likadan som under resten av året, säger verksamhetschefen vid Kiruna sjukhus, Helena Fredriksson Ågren, sent på tisdagseftermiddagen till Sameradion och SVT Sápmi.

Starka reaktioner

Läget har varit mycket ansträngt. Efter rapporteringen om att Kiruna sjukhus inte kan hålla intensivvårdplatser öppna under sommaren har reaktionerna varit starka. Kommunmedborgare och inte minst gruvfacket vid LKAB har opponerat sig kraftfullt mot situationen.

Sameradion och SVT Sápmi

Sent på onsdagseftermiddagen kunde dock verksamhetschefen andas ut. Inga vårdplatser behöver stängas under sommaren.

-  Det är fantastiskt bra. Det har varit ett tufft och hårt jobb men vi har fått tag på vikarier så grundbemanningen är säkrad, säger Helena Fredriksson Ågren.

Övertid och extra personal

Efter att man med ljus och lykta sökt vikarier i landet men också lokalt har man alltså lyckats tillsätta vikariaten.

-  Det är sjuksköterskor som jobbar extra utöver sin ordinarie arbetstid, pensionerad vårdpersonal men också intag från andra delar av landet, säger Fredriksson Ågren.

”Det gick fort”

Under några få timmar under eftermiddagen ändrades situationen från dyster till hoppfull. Även facket blev tagna på sängen.

-  På förmiddagen hade vi ett risk- och konsekvensanalysmöte med arbetsgivaren. Orsaken till den var den planerade stängningen av vårdplatser. Några timmar senare höll man en personalinformation. Det gick fort. Men det är klart att det är ett glädjande besked. Glädjande att man kunnat lösa akutsjukvården i Kiruna. Lyckats rekrytera folk, säger Theres Mämmi, Vårdförbundet.

Har ni från fackligt håll några synpunkter på hur man löst situationen? Att personal tas ut på övertid exempelvis?

-  Vi förordar aldrig övertid. Men i det här akuta läget och för att lösa situationen tycker vi att det är okey. Alla vill ha en fungerande akutsjukvård. Vi måste kunna bedriva den vård som kirunaborna förtjänar, säger Mämmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet