Vårdförbundets huvudskyddsombud Elisabeth Lindblad berättar att tretton sjuksköterskor har sagt upp sig vid akutmottagningen vid Sunderby sjukhus. Foto: Micke Nyberg/Arkiv/SVT

Akuten i Sunderbyn i kris – flera sjuksköterskor har sagt upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Tretton sjuksköterskor vid Sunderby sjukhus akutmottagning har sagt upp sig i protest och skyddsombuden har anmält verksamheten till Arbetsmiljöverket. Skyddsombuden begär nu föreläggande med böteskrav eller ett skydsstopp.

Trots att personalen jobbat dubbla pass och övertid så räcker det inte till. Bemanningsproblemen är i sommar så stora att det just nu finns många pass som inte kunnat fyllas upp med personal.

”Sjuka av alla stress”

Vårdförbundet och Kommunals skyddsombud menar att det råder obalans mellan krav och resurser och att det är stor risk för arbetsohälsa.

– Vi har tretton missnöjesuppsägningar från avdelningen och vi tror att det kan bli fler om inte regionen kan presentera snabba åtgärder. En annan stor risk är att våra medlemmar blir sjuka av all stress på jobbet eftersom läget på avdelningen är alarmerande, säger Vårdförrbundets huvudskyddsombud Elisabeth Lindblad.

”Medlemmarna är slutkörda”

På fredagen ska Arbetsmiljöverket genomföra en digital inspektion av verksamheten och dess påtalade brister.

– Våra medlemmar är slutkörda och många orkar inte arbeta under de här extremt pressade situationerna. Vi får verkligen hoppas att inspektionen leder till någotning positivt, säger Elisabeth Lindblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.