Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet träffar du Alba Boström, Öjeby AK, som är världens starkaste junior i bänkpress. Hon lyfte nästan dubbla sin kroppsvikt, 120 kilo, när hon säkrade VM-guldet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Alba i Öjebyn är världens starkaste junior i bänkpress – lyfte dubbla kroppsvikten

Uppdaterad
Publicerad

Öjeby AK:s Alba Boström är världens starkaste junior i bänkpress. När VM i Istanbul avgjordes vräkte hon upp 120 kilo på stången – trots skadebekymmer.

Alba Boström var rankad fyra inför tävlingen och siktade på silver i klassen minus 63 kilo. Men det mesta stämde och hon slog personliga rekord i alla tre lyft vilket räckte till guld i bänkpress och silver totalt.

Silverserien: 472,5 kilo

Öjebyatletens serie närmade sig ett halvt ton när mästerskapet summerades.

  • Knäböj: 157,5 kilo
  • Bänkpress: 120 kilo
  • Marklyft: 195 kilo

– Det är den bästa tävlingen jag har genomfört hittills. Men det är surt att jag inte gick upp på högre vikter och testade för guld i totalen, säger hon till SVT.

Skadade sig innan SM

I början av året drog junioren på sig en ryggskada vilket störde uppladdningen inför SM i våras. Ett SM där medaljerna uteblev.

– Smärtan försvann aldrig utan blev bara värre och värre. Men jag försökte träna så gott jag kunde men det gick väldigt dåligt på grund av skadan, säger Alba Boström.

Se när Alba bänkar

Revanschen på VM i turkiska Istanbul gav mersmak och i december väntar nästa stora mästerskap. När EM avgörs i Polen siktar Alba på den ädlaste valören.

– Målet är att våga mer och öka de kilon som jag inte fick med mig i VM. Det är guldet i totalen jag vill ha, säger hon.

I klippet följer SVT med när Alba tränar på hemmaplan i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.